Neyse Odur İşte…!

Sikuli, resimler(screenshot) kullanarak grafik kullanıcı arayüzlerini (GUI) otomatikleştirmek için bir görsel teknolojidir. Sikuli ekranda gördüğünüz herşeyi iç API desteğine gerek kalmadan otomatikleştirebilen bir scripttir. Bir web sitesini, Windows, Linux veya Mac üzerinde çalışan masaüstü uygulamalarını hatta bir emülatör içinde çalışan iPhone uygulamasını bile programsal olarak kontrol edebilir.

Sikuli’nin ilk sürümü Sikuli Script’tir ve bir Jython ve Sikuli IDE için görsel kodlama API’dir. Ayrıca sadece screenshot kulllanarak görsel kodlar yazmayı sağlayan bir entegre geliştrime platformudur.

1980’lere kadar bir bilgisayar programlama dili demek tonlarca kodu ezberleyip onları satırlarca yazıp karşılığında birkaç satır geri dönüşüm ya da çıktı almak demekti. Grafik kullanıcı arayüzleri (GUI) ile bu değişti. Hazır fonksiyonlar, ve işlevleri önceden atanmış butonlar ile programlama GUI sayesinde daha sezgisel ve mantıklı hale geldi.

Fakat GUI’nin yaptıkları daha çok bilgisayar kullanıcılarının işini kolaylaştırdı, bilgisayar programcılarının değil. GUI bileşenlerinin temelinde bir ton kod, programı yapma ve ayarlama, aynı anda başka bir yan programa ihtiyaç duyma ve onları birlikte çalıştırma gibi hala kod işleme ve yorumlama süreçleri vardır.

MIT Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuarı işte bunu insanlara sadece GUI’lerin screenshotları ile program yazmalarını sağlayarak kökten değiştirme umudunda. Sonuç olarak sistem sıradan bilgisayar kullanıcılarına herhangi bir ana programlama dili bilmeye gerek kalmadan program yazmalarına olanak sağlama üzerine geliştirilmiş.

Program, programcılara bir uygulamanın GUI bileşenlerini otomatik olarak test etmelerini sağlayan scriptler oluşturmalarını sağlıyor.

Adres: http://sikuli.org/
İndir: http://sikuli.org/dl/Sikuli-IDE-win.latest.exe 
Kaynak: http://web.mit.edu/newsoffice/2010/screen-shots-0120.html

Yorum bırakın